22.5.2013

AVAUTMINEN

Nyt mulla on olo, et pakko avautua tästä aiheesta. Mua niin ärsyttää, et ensin nukutetaan vauvaa se 8-12kk vieressä, sitten aletaan ulista kun vauva ei suostu nukkumaan omassa sängyssä. Kyllä mä tiiän et se on ihanaa ku se pieni vauva nukkuu siinä äitin/isin kainalossa. Onhan se helppoakin, varsinkin jos imettää. Senkun tyrkkää tissin suuhun. Mut pidemmän päälle ajateltuna, onko se kovin järkevää? Ei se lapsi yhdessä yössä totu nukkumaan siinä omassa sängyssä, jos ensin vuos on nukutettu kainalossa. Se vauva tottuu siihen, ja sit se onkin vaikee opettaa pois. Vähänku tutti, tuttipullo.. En mä siis syyllistä vieressä nukuttamista, mustakin se ois ihanaa mut a) en uskaltanut (tähän on turha tulla ulisemaan, ettei vauvan päälle yöllä käänny) b) tiesin jo etukäteen sen, et vierestä on vaikee saada omaan sänkyyn nukkumaan. Päikkärit me ollaan monesti nukuttu vierekkäin, mut ne loppu siihen ku Niko alko liikkumaan. Nukuttakoon kuka missä tykkää, mut älkää pliis sitten valittako, jos ei kohta enää nukukkaan siellä, missä sä haluaisit sen nukkuvan.

Ja kyllä, mä oon ainakin sen verran itsekäs, et haluan pitää oman sänkyni mun ja miehen sänkynä, Nikolla on oma sänkynsä. Nikon sänky on alusta asti ollut aivan meidän sängyssä kiinni, vauvana laita alhaalla. Näin se on aivan mun käden ulottuvilla. Tosin nyt oon alkanu siirtämään sänkyä meidän sängystä erikseen, mut melkein joka yö jossain vaiheessa vetäsen sen kiinni meidän sänkyyn (on siis pyörillä oleva pinnis). En tiiä, miten joskus uskallan siirtää Nikon yksin nukkumaan omaan huoneeseen, se on varmaan vaikeempaa äitille ku ite pojalle. No mut, pointti tässä olikin se valitus.

12 kommenttia:

 1. meillä tehtiin molempien muksujen kohalla nii et eka pari kk meidä viekus ja sit omaan sänkyyn n. 2kk iässä.. ja hyvin nukkuivat ku niih pienenä jo siirrettiin.. :D ja omat sängyt on aina ollu hiema kauempana meidä sängystä.. samoten aion tehä tän kolmannenki kohalla.. :D meillä se raja on nähtävästi toi 2kk ikä et sit kannattaa siirtää nii vielä onnistuu.. :D en ihtekää ymmärrä äitejä jotka antaa vielä tyyliin kolme vuotiaanaki nukkuu viekus ja sit ihmettelee ku ei murrosiässäkää nuku viel yksin se muksu xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, noin pienenä onkin vielä helppo laittaa omaan sänkyyn, kun muutenkin nukkuu niin paljon ja missä sattuu :)

   Poista
 2. Mulla on ollut aika sama linja tuossa että olen meidän sängyn pitänyt meidän sänkynä ja kummatkin lapset on ne yöunet nukkuneet aina pinnasängyssä. Meijän huoneestakin siirrettiin pois esikoinen joskus 6kk iässä (nukkui täysiä öitä), poika sitten joskus 8kk iässä kun alkoi niitä pidempiä yöunia tulemaan. Joskus kovassa flunssassa olevaa lasta olen pitänyt yön vieressä jos hengitys on ollut harvinaisen raskas tai muuta sellaista, mutta muuten kaikilla omat sängyt. Ja se on tosi, lapsi tottuu siihen mihin on jo tottunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl mäkin kipeää lasta voin pitää, ja vaikka jos isompana sit kömpii meidän väliin niin siitä vaan, mut omaan sänkyyn käydään nukkumaan :) mäkin varmaan oisin jo siirtänyt, jos nikolla ois oma huone. Tuntuu et heräilee mun ja tn ääniin, ku molemmat on niin levottomia nukkujia :)

   Poista
 3. Se on niin lyhyt se aika kun lapsi nukkuu siinä vieressä. Ei sitä enää kakskymppisenä viereen saa, ja sit saattaa harmittaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tiiä, jos aina nukkunu vieressä ;) ja kyllä mä ainaki vielä 18 vuotiaana nukuin äitin vieressä, jos sinne yöks yksi menin!

   Poista
  2. No eiköhän se äiti osaa jo siinä vaiheessa sanoa jos on tarvetta, että mene muualle... :D

   Poista
  3. Eriasia uskooko :D

   Poista
  4. Aika kieroutunu pitää kyllä siinä vaiheessa olla

   Poista
 4. Meinasin aiemmin avautua tästä oikein kunnolla, mutta nyt lyhennelmä ajatuksistani. Ensinnäkin, imettävän äidin on paljon helpompaa nukuttaa vieressä lasta, jos lapsi syö usein. Sitä tissiä kun ei voi tyrkätä sinne sänkyyn, joten jokainen syöttö vaatisi ylös nousemisen, imetyksen (voi kestää kauankin, lapsesta riippuen) ja mahdollisesti uuden nukutuksen. Jos näitä on paljonkin yössä, niin voi sitten miettiä paljonko sitä unta ehtii kertyä. (ja ennen kuin joku alkaa urputtaa ettei vauva tarvitse yöllä maitoa, niin pelkästään maidontulon ylläpidon kannalta tarvitsee imettää öisinkin ainakin alussa. Plus että äidinmaito on korviketta paljon paremmin sulavaa, alle tunti imetyksen jälkeen vauva siis voi ihan oikeastikin tuntea jo nälkää).

  Toisekseen, minun uskomukseni on, että ihmislapselle on luontaista nukkua vanhemman vieressä. Ihminen on varmaan ainoita nisäkäslajeja, jonka edustajista joillain on jokin kummallinen tarve heti syntymän jälkeen tyrkätä jälkeläinen pois ihokontaktista vähintäänkin omaan sänkyyn, jopa pois näköetäisyydeltä omaan huoneeseen. Tämä tapa lienee myös lähinnä länsimainen "villitys", tosin varmaankin leviämässä muuallekin (minä toivon ettei leviäisi). Varsinkin pienen lapsen kohdalla se vanhemman fyysinen läheisyys ja ihan ihokontakti on oikeasti tärkeää, miksi luulet sairaaloidenkin suosivan vierihoitoa ja perhepetiäkin? Tästä aiheesta on olemassa ihan tutkimuksiakin, sekä vauva että äiti hyötyvät perhepedistä, liittyen mm. unisyklien yhdenmukaistumisesta (äiti ei herää kesken syvän unen imettämään, vaan lapsen siirtyessä kevyempään uneen myös äiti tekee samoin, jolloin herääminen ei ole niin vaikeaa eikä katkaise syvää unta) ja siitä, että näin vauvan viesteihin vastataan nopeammin kuin mitä erillään nukkuvan vauvan viesteihin.

  Ja ei, en ole kuullut ainoastakaan lapsesta joka ei olisi oppinut nukkumaan omassa sängyssään. Ughh, olen puhunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan pitkä kommentti!

   Mä en ookkaan sanonut, ettei olisi helpompaa nukuttaa vauvaa vieressä. Ja jos mä olisin imettänyt olisin varmasti pitänyt vieressä. Mutta tässä olikin pointtina se, että sitten ulistaan kun vauva ei suostu nukkumaan omassa sängyssä. Tottakai vauva nukkuu siellä, mihin se totutetaan. Ja ei varmasti olekkaan yhtään lasta, joka ei omaan sänkyynsä olisi oppinut, se vaatii vaan aikaa ja totuttelua (luultavasti myös huutoa), jotka pitäs sitten kestää.

   Poista

Risuja vai ruusuja? Kerro huolesi.♥